
Sezon weselny – słodkie trendy!
Sezon weselny 2018 powoli dobiega końca. W tym roku stworzyliśmy wiele przepięknych tortów będących spełnieniem marzeniem naszych Par Młodych.
Przyjrzyjmy się największym słodkim trendom, które królowały w tym sezonie w Cukierni Małgosia!
Prostota, która zapiera dech
w piersi
Najpopularniejsze okazały się w tym roku torty wykończone śmietaną! Daliśmy im drugą szansę rezygnując z tradycyjnych szprycowanych wzorów i cukrowych róż. W tym roku pokochaliście nierówne przesmarowania śmietaną i dekoracje z żywych kwiatów lub sezonowych owoców. Takie torty świetnie odnalazły się zarówno na eleganckich przyjęciach jak i weselach bliskich naturze.
Naked cake, czyli …
Powrót do natury i minimalizm zostały jeszcze bardziej podkreślone tortami w stylu naked cake. W tym sezonie „nagie torty” podbiły serca wszystkich par, które chciały tego dnia złożyć pokłon naturze. Szyszki, kłosy, żywe kwiaty lub owoce – każda z tych dekoracji nadawała innego charakteru i podkreślała motyw przewodni wesela. Dla nas cukierników to wymagające torty, które nie tolerują żadnych potknięć – w końcu wszystko w nich widać! Efekt ten działa jednak na wyobraźnię niejednego gościa odgadującego smak tortu!
A gdyby dodać czekoladę?
Nie potrafimy oprzeć się czekoladzie! Przynosi uśmiech, szczęście i zadowolenie – to potwierdzone naukowo! Tylko jak przemycić ją w torcie weselnym, aby apetycznie dopełniała całość? Kolejnym najczęściej wybieranym trendem był drip cake. Spływająca czekolada udekorowana świeżymi owocami lub kwiatami była spełnieniem marzeń niejednej pary. W tym sezonie dripcake’i były najczęściej łączone z „nagimi tortami” oraz bogatą dekoracją owocową. Idealne połączenie wszystkich technik i smakowitych propozycji ze świata cukiernictwa.
Elegancja 2018
Nie możemy odmówić miejsca tradycyjnym tortom śmietanowym ze szprycowanymi wzorami, które często pojawiały się na eleganckich przyjęciach weselnych. Częściej jednak niż z cukrowymi różami – łączyliśmy je z delikatnymi żywymi kwiatami lub bogatą dekoracją owocową. Ogromną popularnością cieszyły się dekoracje z użyciem jadalnych perełek. Białe torty obsypane perełkami różnej wielkości były w tym roku prawdziwym hitem eleganckich wesel. Bardzo klasyczne i delikatne w swym wyrazie nie przyćmiewały, a dopełniały charakteru przyjęcia.
Motyw przewodni – kolor
Kolorystyczny motyw przewodni można uchwycić przy doborze odpowiednich kwiatów, ale można też przy pomocy masy cukrowej lub śmietany nadać odpowiednią kolorystykę całemu tortowi! Kolorowe piętra w tym roku przeplataliśmy białymi lub tworzyliśmy efekt ombre zaczynając od dołu najciemniejszym kolorem i kończąc na górze najjaśniejszym. Przy tak widocznej dekoracji należało bardzo ostrożnie i delikatnie dobrać dodatki. Najczęściej w postaci delikatnych koronek, perełek lub niewielkiej punktowej dekoracji kwiatowej.